2.4.2011

Ai se sai tonkin ilmaiseksi...

Blogimaailmassa pitkään pyörittyään, on varmasti moni huomannut miten paljon mainonta blogien kautta on yleistynyt ja bloggaajat saavat yhä enemmän tuotteita kokeiluun blogien kautta. Olen joutunut samaa asiaa pohtimaan myös opiskelujeni kannalta, mutta taidankin olla yksi ainoista ryhmäläisistämme, joka joutuu myös tasapainottelemaan mainonnan kanssa omassa blogissaan.

Omasta mielestäni mainostaminen blogien kautta on todella hyvä idea ja musta on absurdi ajatus, että mainostajat näkevät oman blogini hyödyllisenä kanavana mainonnolle. Minähän vaan höpötän teille siitä mitä rakastan ja ainakin mulle on kunnia päästä kertomaan ihmisille uusista kivoista jutuista.

Tämän kautta mulle on myös tärkeää, että olen rehellinen lukijoilleni. Mulle ei ole vaikea kertoa mistä joku tuote on peräisin, vaikka se saattaisi aiheuttaa jossakin ihmisessä kateellisuutta tai epäluottamusta. Mä voin itse kertoa teille kertovani aina 100% luotettavan arvion kokeilemistani tuotteista, enkä ikinä tingi rehellisyydessä siinä toivossa, että voisin saada lisää ilmaista tavaraa. Mulle tärkeintä blogin pitämisessä on se, että lukijat voivat luottaa löytävänsä rehellisiä kokemuksia blogistani ja että kenenkään ei tarvitse ajatella, että tekisin tätä tuotteiden tai rahan toivossa. Mä en koskaan ole saanut penniäkään rahaa blogin pitämisestä tai arvosteluista, ja ainakin tällä hetkellä haluan asian niin myös pitää.

Tämän kaiken edellä lukevan olen myös kertonut teille jo aiemminkin, mutta halusin kirjoittaa sen uusiksi, jotta ihmiset ymmärtäisivät nämä seuraavat asiat ja sen, miksi ne minua ärsyttävät.

Ihan rehellisen mainostuksen lisäksi blogeissa on ärsyttävästi lisääntynyt myös piilomainonta. ”Tämä tuote on loistava, ostakaa, ette voisi elää ilman”, ilman että kerrotaan mistä tuotteen on saanut, vaikka vain muutamaan irtonaisen langanpätkän solmimalla lukija keksii kyllä helposti, että tällä kertaa puhutaan tuotteesta, joka on blogin kautta saatu.

En väitä, etteikö arvostelu saa olla positiivinen, jos jotain ilmaiseksi saa (kyllä minäkin olen julistanut tiettyjä tuotteita maasta kattoon, jotka ovat olleet loistavia), mutta eikö bloggaaja myy kasvonsa kehumalla tuotetta, muttei kertomalla mistä sen on saanut, kun lukija voi helposti asian päätellä?

Mua ärsyttää sellaiset ihmiset, jotka pitävät lukijoitaan niin tyhminä, etteivät halua olla rehellisiä, vaan jatkavat arvostelujen kirjoittamista, eivätkä kerro lukijoille asioita rehellisesti. Jo suomen laissa on jotain piilomainonnasta, josta mulla ei ole ihan tarkkaa selvyyttä, koska en jaksanut alkaa tutkia finlexia tätä varten kovin tarkkaan (me ei olla ihan samalla aaltopituudella sen sivun kanssa), mutta kävin nappaamassa Julkisen sanan neuvoston (JSN) journalistin ohjeista piilomainontapätkän:

16. Ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava.”

Tuo koskee siis toimittajia; piilomainontaa ei saa näkyä journalistisessa sisällössä. Tiedän, että blogeissa journalistinen sisältö on minimissään, mutta mielestäni bloggaajien kannattaisi soveltaa samaa myös blogeihinsa: pitää raja selvänä, missä menee mainoksen ja blogitekstin raja.

Suomessa piilomainonta on kielletty lailla, ja se koskee myös verkkoyhteisöjä sekä blogeja.
Omat ja positiivisetkin mielipiteet tuotteista saa toki kertoa, kunhan tekstistä tulee ilmi, onko kyseessä mainonta vai omaan kokemukseen perustuva, ilman maksettua kannustusta tehty huomio.”
(Lähde: Digitoday.fi)

Samaisessa artikkelissa puhutaan siitä, miten jenkeissä piilomainonnasta voi saada mielettömät sakot. Itse bloggaajana ottaisin mielelläni Suomeenkin rangaistukset piilomainonnasta. Kyllä, varmasti joutuisin myös itse pysymään varpaillani asian suhteen, mutta ainakin se estäisi nykyisen mallin, jossa lukijoille valehdellaan päin naamaa.

Miksi on niin vaikea kertoa ilmaisista tuotteista? Sen todella haluaisin tietää, koska omasta mielestäni blogeissa hienointa ja tärkeintä on mahdollisuus ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja rehellisyyteen. 

18 kommenttia:

 1. Oon miettinyt tuota samaa. Muutamissa blogeissa (yleensä enemmän suomalaisissa) huomaa tosi selkeästi "tuoteasettelua", tiettyjä tuotteita tulee jatkuvalla syötöllä esiin ja niitä kehutaan maasta taivaaseen, mutta ei puhuta mistä tuotteet on ostettu tahi onko ne saatu jostakin sponssina.

  Itse sain ensimmäiset lahjoitetut tuotteet käyttööni tällä viikolla ja minulle ei tullut mieleenkään olla lisäämättä "sent for review" kohtaa postaukseeni. Sama juttu blogi-arvonnan kanssa, ei olisi tullut mieleenkään jättää asioita ilmaan, parempi sanoa suoraan ja rehellisesti jos on jonkun yrityksen saanut kertaluontoisesti tuekseen. Miksi se on muutamille niin vaikea asia?

  Mua ei harmita tippaakaan ruotia yrityksiä tai esim. nettikauppoja huonosta asiakaspalvelusta ja yleensäkin kohtelusta. Oon tainnut pariin kertaan rähjätäkin blogin puolella... Hups. Nyttenkin herää mieleen pari asiaa, joista voisin avoimesti valittaa, mutta tietenkin sitä yrittää noudattaa tietynlaista etikettiä ja yrittää pitää omat tekstinsä "ammattimaisina". Usein tulee nielaistua tietyt kommentit alas tuosta noin vain, ei niiden kertominen eteenpäin aina hyödytä.

  Valitettavan monesti tuotesijoittelu ja lukemattoman ilmaiset sponssit vaikuttavat bloggareihin myös ihmisinä, jokin keltainen neste nousee usein päähän. "Enhän voi jakaa tietoa muiden kanssa, ne vie mun sponssit!"

  Tämä mua huolestuttaa enemmän, se tietynlainen elitistinen leima kirjoittajien otsassa on masentavaa... Voin myöntää, että olen lopettanut muutaman blogin seuraamisen tämän vuoksi. Hankala asia, mutta minkäs teet... Viisainta yrittää pysyä itselleen rehellisenä, niin muutkin voivat luottaa.

  VastaaPoista
 2. Tuli heti mieleen yksi bloggaaja tästä tekstistä. :D

  Huomasin tosin tätä tekstiä lukiessa, että itse olen mm. hehkuttanut ihan itse ostamani CesarsSecretin pikakuivattajan nimeen monesti, mutta tietenkin melkein yhtä usein unohtanut mainita, että mistä sitä saa. -.-

  Itsellä on ainakin semmonen asenne, että jos koen jonkun tuotteen hyväksi, niin yritän vakuuttaa kanssasisaret tuotteen hyvyydestä ja saada heidätkin ostamaan kyseinen tuote.

  Itsekään en kokeiltavaksi saatuja tuotteita ylistä, jos niissä ei ole ylistettävää. Eihän siinä kukaan voita mitään.

  Hyvä postaus! :)

  VastaaPoista
 3. Samaa mieltä. Kyllä se syö bloggaajan uskottavuutta, jos ei ilmoita blogin kautta saaduista tuotteista. En minäkään ymmärrä miksei sitä voi mainita, että on saanut tuotteen blogin kautta? Eivätköhän kaikki lukijat halua lukea rehellisiä arvosteluja piilomainonnan sijaan. Ja tuo laki on kaikkien hyvä muistaa.

  VastaaPoista
 4. En tiedä luenko erilaisia blogeja, vai olenko vain ihan sinisilmäinen kun en ole törmännyt samaan (salailuun). Mutta ihan mielelläni ottaisin Suomessakin yleisenä politiikkana käyttöön pakollisen maininnan mistä tuote on saatu (tai lähinnä onko se tosissaan *saatu* eli ilmaiseksi toimitettu).

  Itse joskus kadehtien katselen muiden saamia sponsorilakkoja ...mutta toisaalta nautin riippumattomuudesta enkä pidä omia yhteystietojani tarjottimella. On paljon kivempi nostaa esiin juttuja joista ihan jokainen ei bloggaa, joita satunnaisesti ostaa itse, stressittä.

  Se on kyllä blogimaailmassa lisääntynyt, että perustetaan blogi sillä ajatuksella että saataisiin sitä ilmaista kamaa. En pidä ajatuksesta, että aina jokaista kehua pitäisi alkaa epäilemään mainoskikaksi. Se vie maun koko blogeilta. Toisaalta kynsilakoissa onneksi kuvat kertovat niin paljon, että markkinointisanoilla ei juuri ole merkitystä. Ainakin haluaisin ajatella, että en ole ihan niin helposti aivopestävissä vaan minuun vaikutetaan ihan oikealla toimivuudella - joka lakoissa on juuri siinä värisävyssä :)

  VastaaPoista
 5. Minä en oo ikinä saanu mistään mitään :D Ellei jotain omia siskoja lasketa. Ite oon omalla rahalla ostanu kaikki tarvikkeeni ja maininnu mistä ne on :) Myöskin kehunut jos kehuttavaa on ja kritisoinut jos kritisoitavaa on. Olen myöskin "sortunut" ilmsaisuun; ilman tätä en voi elää. Mutta! Sehän on minun mielipiteeni ja kyllä mainitsisin jos olisin tuotteen saanut ilmaiseksi jostain :) Mitä edes pitää tehdä että saa ilmaista tavaraa? :D Ei mulle oo kukaan koskaan mitään tarjonnu.

  VastaaPoista
 6. Unohtu sanoa, että hyvä postaus! :)

  VastaaPoista
 7. Puhut asiaa =) Ite oon sen verran pienen piirin bloggari ettei mainostajat ole edes lähestyneet mua, saa nähdä lähestyvätkö edes koskaan... Toisaalta olishan se mukava saada joskus jotain testattavaksi, mutta toisaalta kyllähän se bloggamisen ilo tulee ihan muista asioista kuin ilmaistuotteista.

  VastaaPoista
 8. Salla: en voisi olla enempää kanssasi samaa mieltä noista kahdesta viimeisestä kappaleesta, puhut täyttä asiaa ja myös omalla kohdalla parin blogin lukeminen on jäänyt minimiin juuri siksi, että tuntuu kirjoittajalla nousevan nesteet päähän ilmaisten lahjojen takia

  Sanna: varsinaisesti en tätä ketään bloggaajaa vastaan kirjoittanut, vaikka varmasti monille nousee mieleen ihmiset, jotka tuohon piilomainontaan sortuvat (:

  MQ: mukava kuulla että olet samaa mieltä, vähän pelkäsin tätä julkaistaessa, jos ihmiset ovatkin ihan eri mieltä kanssasi (:

  Doo: kyllä minkäkin välillä kadehdin etenkin ulkomaalaisia bloggaajia, jotka saavat kokoelmia arvosteltaviksi, mutta sitten toisaalta, olen ehkä 100 kertaa onnellisempi kun saan hakea postista paketin, jonka eteen itse olen kovasti töitä tehnyt ja jolla itse itseäni hemmottelen (:

  Nunnu: itsekin välillä ihmettelen miksi firmat ottavat yhteyttä bloggajiin, etenkin silloin kun saan tarjouksia, jotka eivät tunnu mitenkään blogiini liittyvän. kummastuttaa :D ja voihan bloggajakin ottaa yhteyttä firmoihin, jos haluaa, mutta tästäkin on yksi surullinen esimerkki blogimaailmassa kun ei osata lopettaa...

  Nova: nimenomaan bloggaamisen ilo tulee juurikin muista jutuista kuin ilmaistuotteista, mikä mielestäni on tärkeintä

  VastaaPoista
 9. Näin ajattelinkin, ettei tämä ole kenellekään suoraan, mutta sattuneista syistä yksi nousee ylitse muiden.. :I

  Ai sinäkin olet huomannut tämän "surullinen esimerkki blogimaailmassa kun ei osata lopettaa". Tunnistan tämän esimerkkibloggaajan ja on käynyt ihan samat ajatukset mielessä. Lähinnä tulee vain mieleen "ompas siinä melkonen pummi".. O.O

  VastaaPoista
 10. Itsekkin olen huomannut ihan samaa. Itseäni ärsyttää eniten se, että kerrotaan mistä tätä tuotetta voi ostaa, mutta ei sitten kerrota onko itse saanut vai ostanut sen kyseisestä kaupasta. Itsestäni tuntuu, että lukija halutaan saada ostamaan tuote juuri tästä kyseisestä kaupasta, eikä mistään muualta josta voisi saada sen edullisemmin. En tiedä ymmärsitkö asiani pointtia, mutta oli pakko kirjoittaa kommentti kun teit niin hyvän postauksen. :)

  VastaaPoista
 11. Itellä tuli mieleen eräs bloggaaja, jonka olen luullut sinisilmäisesti ostavan kaikki lakkansa itse, suuret lakkakokoelmat kun ei kynsiväen keskuudessa ole mitenkään mahdoton juttu. Kuitenkin kommenteista selvisi, että osa on saatu käyttöön, mutta niistä ei ole koskaan ollut mitään mainintaa.

  Kyllähän muutenkin kaikkea ihme hilipilihampaidenvalkaisuteipistä, tasapainorannekkeisiin ne pykää bloggaajille mainostettavaks, ja onneks niihin sitten suhtautuukin vähän nauraen.
  Toisaalta on taas kivaa, että esim. arvontoihin jotkut saa sponssia, koska on mukavaa varmaan kun voi jakaa blogissaan jotain vähän isompaa, ja hienompaa.

  Itse en ole saanut mitään "tarjouksia", mutta kyllä varmasti jotain lakkoja/meikkejä voisin ottaa testiin jos ovat hienoja. Mitään sinnepäin olevia tavaroita en voisi, enkä itse en ole kylläkään valmis kalastelemaan mitään ilmaiskamaa.

  Sinänsä ei ole siis mitään mulla kynsibloggareiden ilmaislakkoja vastaan, kunhan niistä ei tule sen blogin se suurin sisältö! Ärsyttää jos jokatoinen on sponssipostaus, tulee olo että lukisi vain mainoksia.

  Anteeksi jos tuli liian pitkä postaus, nämä asiat kun on pyörinyt mielessäni lähiaikoina, ja sinä otit sen asian fiksulla tapaa esille, ja vielä rakentavia kommentteja lukiessa oli pakko avautua! Kiitos siis kun "nostit kissan pöydälle". :)

  VastaaPoista
 12. Sä kirjoitat taas niin asiaa! :} Piilomainonta on epäreilua lukijoita kohtaan.

  VastaaPoista
 13. Sanna; joo, samat ajatukset on mullakin käyneet mielessä, kummallista touhua O.o

  Persikka: sama juttu ärsyttää muakin... ja kiva, että pidit tätä hyvänä postauksena :D

  Laura: ei pitkät kommentit haittaa yhtään, kun omassasi oli pelkkää asiaa (: kiva tietää, että muut ovat samaa mieltä kanssani

  Sonne: ihan kuin olisin tiennyt mielipiteesi jo aiemmnkin :D kiitos kun autoit mua selvittämään päätäni tän postauksen kanssa (:

  VastaaPoista
 14. Juu nimenomaan tässä tulee taas mieleen se eräs bloggaaja, jonka luulin itse hankkivan kaikki lakat mutta selvisi vasta kun kysyin häneltä että hänhän on saanutkin ne kokeiltavakseen. Miksei tuollaistakin asiaa voisi muka mainita tekstin yhteydessä, reiluahan se siinä kohtaa olisi..

  Eli asiaa jälleen kerran!

  VastaaPoista
 15. Sonne: <3

  Celia: reilua se minunkin mielestäni olisi, mutta kukin tyylillään, toivottavasti lukijat vain näkisivät, että nyt heitä käytetään siinä hyväksi

  VastaaPoista
 16. Minua sellaiset yli-imelät lähestymistavat (siis mainostavan firman suunnalta) ällöttävät ihan kamalasti, "ota tämä JA KEHU BLOGISSASI ;)!"

  Minua hämmentää yhä edelleenkin erään vaatefirman yhteydenotto ja kuinka minun tulisi mainostaa heidän kivoja vaatteitaan. Ne olivat ehkä niiin kaukana minun omasta tyylistäni kuin olla ja vois :'D. Ja öööm olenko joku vaatebloggaaja...?

  VastaaPoista
 17. Panda: joo, tuo imelyys muakin ärsyttää, kun jos suostuu mihinkään tollaiseen, kokee samalla myyvänsä itse itsensä siinä samalla, mikä ei ole mun juttu ollenkaan (:

  VastaaPoista

Thanks for taking your time and commenting

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...