2.3.2011

Myytinmurtajat - nail polish edition

Mä en tiedä mistä se satu on lähtöisin, etteikö kynsilakkaa saisi ravistaa. Kiva urbaanilegenda, jonka seuraksena moni lakka ei oikeasti saa ansaitsemaansa kohtaloa.

"Se vahingoittaa lakkaa!"
"Lakkaan tulee ilmakuplia, jotka ei katoa!"
"Ei sitä saa tehdä!"

Ei, ei ja ei.

Tai no joo, lakkaan tulee ilmakuplia, mutta niin kuin niillä usein on tapana, ne myös katoavat. Ne ilmakuplat eivät vahingoita lakkaa.

Ei siis kannata yrittääkään kieritellä pulloa kämmeniensä välissä, koska hei, kyllähän se ilma siellä pullossa silloinkin liikkuu, tuloksena vain muutama kiva asia:

- lakka ei sekoitu kunnolla, jos sen ainesosat on päässeet eriytymään pullossa
- niitä ilmakuplia tulee silti!
- ja kun yrität pyöritellä pulloa käsissäni, ei sulla ole kunnon otetta siitä ja oho, hups, kohta pullo on tuhansina sirpaleina laattalatialla ja housuillasi ja niin kuin kaikki tietää, kynsilakan poistaminen kankailta on yhtä juhlaa.

Koska joku ei varmasti suostu uskomaan mua, otin pienet demestrointikuvat. Kyseessä on normaali Farmasin lakkapullo kirkasta lakkaa, jossa ilmakuplat näkyvät selkeästi. Ravistelin pulloa noin minuutin ennen kuin aloitin kuvien oton.

Lähtötilanne (ei ilmakuplia)Heti ravistelun jälkeen (bubblefest!)


Minuutin jälkeen (kuplii, kuplii)


Kahden minuutin jälkeen (kuplii edelleen)


Kolmen minuutin jälkeen (voittaako elämä jo vähitellen)


Neljän minuutin jälkeen (pikkukuplia)


Viiden minuutin jälkeen (erävoitto ilmakuplista)


Tämän viimeisen kuvan oton jälkeen antaisin lakan ehkä seistä vielä toiset viisi minuuttia, jotta ilmakuplat varmasti katoaisivat, mutta tässäkin vaiheessa sitä olisi jo turvallista käyttää. Vieläkö joku uskoo ilmakuplien vahingoittavan lakkaa ja jäävän sen sekaan pysyvästi?

- - -

Just a quick demostration how air bubble resolve from polish after shaking it. Yes, it safe, and good, for your polish to shake it. And the air bubbles won't hurt your polish in any way. Trust me, it's true.

6 kommenttia:

 1. Ihana myytinmurtaja! :'DD Kiitos tästä!

  VastaaPoista
 2. Minä käytän kierittelytekniikkaa ja on ne erottuneet ainesosat sekoittunu niinkin, kaiken varalta oon vielä pyöräyttäny sutia muutaman kerran siinä ympäri ennen lakkausta. Ennen ravistelin ihan reilusti mutta kierittely on jääny nyt tavaksi.
  Vielä ei oo lakkapullo tipahtanu, eikä toivottavasti tipahdakaan, ainakaan mun kierittelytyylillä kun yritän ottaa varman päälle ettei se puteli lennä :)
  Yhtä hyvinhän se puteli voi ravistellessa lentää jos ei oo huolellinen.
  Oikeestaan yks hailee, jokainen tyylillään mun mielestä.

  VastaaPoista
 3. Mä en oikein ole koskaan ymmärtänyt tuota kuplajuttua, itse ravistelen ihan huoletta lakan sekaisin ennen lakkaamista enkä odottele yhtään, eikä kuplista ole ollut ongelmia. Jos jokunen kupla sudin mukana pullosta nouseekin, niin kyllä ne hajoavat ja häviävät siinä vaiheessa kun lakkaa sutii kynnelle. Ehkä se juttu onkin lakkakerroksen paksuudessa? Tykkään lakkailla mieluummin useamman ohuen kerroksen, voi olla että paksuun lakkakerrokseen kuplatkin jävät helpommin.

  VastaaPoista
 4. Sonne: jep, mun "olen umpivädynyt"-kohtaukseni tulos

  Plaz^: olet ihan oikeassa, jokainen tyylillään tottakai, eikä siitä kierittelystä mitään haittaa sille lakalle ole. Tärkeintähän on saada ne ainesosat sekoittumaan, eikä niinkään se tekniikka. Ihmettelen vaan sitä kammoa, mitä ihmisillä on lakan ravistamista vastaan

  Amabile: tuo lakkakerroksen paksuus taitaa olla just se ratkaiseva tekijä. Itse lakkaan paksuilla kerroksilla aina ja jos kovasti on pulloa ravistellut, tuntuu, ne ilmakuplat vähän pääsevän lakan mukana kynnelle. Yleensä ne kuplat ihmisten kynsillä johtuu kuitenkin jostain ihan muusta kun sen pullon ravistamisesta

  VastaaPoista
 5. KIITOS tästä postauksesta. Olen miettinyt asiaa viime aikoina epätietoisuudesta kalpeana. Luin vasta vähän aikaa sitten, että lakat pitäisi säilyttää pystyasennossa (nyt kun katson vuosikausia miten sattuu säilytettyjä lakkapullojani, ymmärrän hyvin miksi). Jotenki pienessä päässäni erehdyin miettimään eikö lakkoja saa sitten ravistaakaan, ettei lakka mene pullon seinämille. Nyt pieni pääni on pelastettu sekaannuksesta ja voin ravistella huoletta menemään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ihanaa, että auttoi. Ihan turvalista on ravistaminen joo. Onneksi. Mulla on ainakin niin paljon lakkoja, että vaikka ne pystyssä tuolla laatikoissa seisovatkin, yksittäisi tapauksia tulee sen verran harvoin käytettyä, että niissä kemikaalit vähän erottuvat jo senkin vuoksi :D

   Poista

Thanks for taking your time and commenting

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...